Gradišćanski Hrvati iz Hrvatskog Židana u Mađarskoj gostovali u Bednji
– Takve radosti otpjevanom hrvatskom pjesmom i izgovorenom hrvatskom riječi, toliko pozitivnog domovinskog „naboja“ i emocija nikad se u Bednji nije čulo kao prošlog vikenda, kada su u Bednji gostovali Gradišćanski Hrvati iz Hrvatskog Židana. Riječ je o naselju Horvatzsidany iz mađarskog dijela Gradišća, gdje prije 500 godina doseljeni Hrvati danas žive još u dvanaest sela.

Blagoslovljeno novo raspelo
Bednjanski župnik vlč. Zorislav Šafran u nedjelju je, 9. studenoga, u Bednjanskom Vrhovcu blagoslovio novo raspelo, podignuto dobrovoljnim prilozima raseljenih Vrhovčana. Da nije riječ tek o jednoj od uobičajenih vjerskih manifestacija, svjedoči i podatak da se liturgijskom slavlju odazvalo i 60-ak članova Zavičajnog društva Bednje u Zagrebu, raseljeni mještani iz Slovenije, te brojni stanovnici rinkovečkog kraja i okolice

Na etnoimanju u Rinkovcu djeci prikazan starinski način spravljanja jabučnice
– Jabuke najprije moramo izrezati u četiri komada, potom ih drvenim batom u badnju dobro natući, a nakon toga smjesu grabimo u drvene kace i nosimo je na prešanje – s osmijehom je na svom etnoimanju uređenom pokraj rijeke Bednje u Rinkovcu učenicima osnovnih škola iz Vrbna i Bednje u petak, 31. listopada, tumačio vlasnik Josip Podsečki.

Na donedavnom zapuštenom prostoru kod mjesnog groblja u Bednji, zaraslom u šikaru i raslinje i punom smeća, počeli su radovi na proširenju parkirališnog prostora. Površina je teškim strojevima izravnana, navezen je šljunak, a idućih dana uredit će se dodatnih tridesetak parkirnih mjesta.

Kako bi učenike poučili o humanosti i značenju dobrovoljnog davanja krvi, u Područnoj školi grofice Julijane Erdödy u Cvetlinu u povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi gostovali su Franjo Vrabelj, višestruki davatelj krvi iz Lepoglave, i Jasminka Ruhek, ravnateljica ivanečkog GD Crvenoga križa.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora u Trakošćanu je održana 3. škola mladih filatelista Hrvatske
- Unatoč tome što danas postoje suvremeni oblici komuniciranja, kao što su mailovi ili SMS-poruke, i dalje je poseban osjećaj primiti pismo s markom. Jer takvo pismo je ljepše i drukčije, ono se upućuje nekome koga voliš i poštuješ. Marke su oduvijek bile pune znanja i simbola, one su nosile poruke iz povijesti i iz prirode, a tako je i danas.

Simpatična gesta Petre Laljek i Štefice Svržnjak
Simpatičnom gestom dvije su mlade djevojke, Petra Laljek i Štefica Svržnjak iz Šaše kod Bednje, s puno dobre volje i malo džeparca spasile lijepu mjesnu tradiciju, slavljenje mise jednom godišnje kod raspela u svom mjestu. Naime, nakon što su stanovnici toga kraja prije šest godina na mjestu dotrajalog raspela vlastitim radom i prilozima uredili novo, prošlih godina ustalio se običaj održavanja misa na Malu Gospu.

U Bednji se obavljaju pripreme za probijanje nove ulice i gradnju stambenog naselja
U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva i Agencijom za promet nekretninama, Općina Bednja u visokoj je fazi dogovora za realizaciju kapitalnog projekta – gradnju novog stambenog naselja u Bednji, s 30-ak kućica u nizu, iz programa poticane stanogradnje. Stambeni blok, u sklopu kojeg će biti i dječji vrtić te neki drugi društveni sadržaji, gradit će se u novoj ulici u općinskom centru, koja će se probiti na potezu od Trga Svete Marije do Gajeve ulice.

Stranica 135 od 135Prva   Prethodna   126  127  128  129  130  131  132  133  134  [135]  Slijedeća   Posljednja   

 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media