FOŠNJIK NE BEDNJE Održane su tradicionalne fašničke povorke u Bednji i Vrbnu
Maškare produljile tradiciju narodnog fašnikovanja

I ove godine je u Bednji održan pravi narodni fašnik! Za tu se priliku maskiralo i veliko i malo, i mladi i oni malo stariji; navukli su na glave šešire, kape i vlasulje, lica prekrili maskama svake vrste, odjenuli najšarenije i najotkačenije kostime te uz mnogo larme i halabuke prošetali ulicama Bednje i udarili brigu na veselje.

Šarena kostimirana povorka, na čijem su čelu bila vozila DVD-a Bednje, a slijedila ju je prigodno kostimirana – brkata, čupava, nosata (kako tko!) - Limena glazba, krenula je od Osnovne škole u Bednji, prodefilirala kroz centar naselja te se Trakošćanskom ulicom bučno, uz glazbu, trubljenje i uobičajene fašničke norije, došetala do Vatrogasnog doma u Bednji.

Tamo su lafre, bez puno mudrovanja, na prijekom sudu Princa Fašnika osudile za sve i svašta. A nakon što je simbol duge i hladne zime, ali i svih jada i nevolja koje muče narod, obredno spaljen, maškare su zabavu nastavile u prostorima Vatrogasnog doma.

U organizaciju Fošnjika ne Bednje i ove se godine uključio KUD Josipa Genca, Turistička zajednica i Općina Bednja koja je, slijedom dugogodišnjeg običaja, okupljene počastila krafnama te čajem i kuhanim vinom.

Spontano uključivanje velikog broja maškara u fašničku povorku te masovnim odazivom manifestaciji, Fošnjik ne Bednje ponovno se potvrdio kao jedna od najomiljenijih pučkih zabavnih manifestacija. I što je posebno važno, i ove je godine produljena tradicija održavanja fašničkih povorki i narodnih pokladnih običaja.

Fašnička povorka održana je i na Vrbnu, u organizaciji KUD-a Josipa Jedvaja. Okupljene maškare i publiku i tu je krafnama, čajem i vinom počastila Općina Bednja.
 

28.02.2017.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media