KULTURA Na poziv Udruge Zagoraca Podravine
KUD Josipa Genca i KUD Josipa Jedvaja gostovali u Koprivnici

U organizaciji Udruge Zagoraca Podravine iz Koprivnice, u koprivničko dvorani Domoljub održana je treća po redu manifestacija „Zagorci svome gradu 2017.“, kojom domaćini njeguju stvaralaštvo, govor i običaje svojih predaka koji su nakon Drugog svjetskog rata u više migrantskih valova iz siromašnog Zagorja doselili u koprivnički kraj.
Među 12 KUD-ova i udruga koje su sudjelovale u programu, bili su i KUD Josipa Genca iz Bednje i KUD Josipa Jedvaja iz Vrbna, koji su izvodili pjesme na bednjanskom i vrbljanskom govoru. Kao što je poznato, upravo iz Bednje, Vrbna, Jesenja i okolnih pasivnih krajeva ljudi su se tih godina masovno iseljavali i odlazili u potragu za boljim životom te se naseljavali u koprivničkom kraju. Svoje korijene, međutim, nisu zaboravili, a to potvrđuje i činjenica da su njihovi potomci do danas uspjeli sačuvati sjećanja i običaje staroga kraja. Pokazuje to i podatak da je predsjednik udruge Mato Kuzminski sve uzvanike pozdravio na domaćem govoru.
U ime Općine Bednja i bednjanskih KUD-ova, skupu se obratio načelnik Mirko Bistrović te i on dio govora održao na bednjanskom.
U bogatom kulturno-umjetničkom programu, koji je do posljednjeg mjesta ispunio dvoranu Domoljub, nastupili su Mješoviti zbor, Tamburaški sastav i Dramska grupa Udruge Zagoraca Podravine, Dječji zbor „Lojzeki“, KUD „Josip Jedvaj“ Vrbno, KUD „Voća“, KUD „Josip Genc“ Bednja i AKUD „Jesenje“, a posebni gost manifestacije bio je Rajko Suhodolčan, Martina Forjan prezentirala je narodnu nošnju iz Lužana kod Jesenja, a Josip Hudinčec recitirao je zagorske pjesme.
Udruga Zagoraca Podravine očuvanjem svoje zavičajne tradicije i kulturne baštine značajno doprinosi društvenom životu, a njen rad podupire i Koprivničko – križevačka županija, koja iznimno cijeni brigu udruge oko očuvanja zavičajnih korijena te njeno uključivanje u brojne manifestacije širom županije i Hrvatske.
 

10.04.2017.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media