U Bednji se obavljaju pripreme za probijanje nove ulice i gradnju stambenog naselja
Država će novčano i materijalno stimulirati gradnju kućica u nizu

U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva i Agencijom za promet nekretninama, Općina Bednja u visokoj je fazi dogovora za realizaciju kapitalnog projekta – gradnju novog stambenog naselja u Bednji, s 30-ak kućica u nizu, iz programa poticane stanogradnje. Stambeni blok, u sklopu kojeg će biti i dječji vrtić te neki drugi društveni sadržaji, gradit će se u novoj ulici u općinskom centru, koja će se probiti na potezu od Trga Svete Marije do Gajeve ulice. Detalji cijeloga projekta, koji će biti među prvim takvim programima u Hrvatskoj, s resornim ministarstvom i APN-om planiraju se dovršiti tijekom iduća dva do tri mjeseca.

To nam je potvrdio saborski zastupnik iz Bednje Zlatko Koračević, predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvitak, te pritom posebno naglasio da za financijsku i materijalnu potporu države ovom projektu postoje i zakonska uporišta.

- Na takve potpore mogu računati sredine koje su svrstane u područja posebne državne skrbi, a Bednja to jest. Njegova specifičnost leži u tome što su se programi gradnje takvih stambenih blokova dosad realizirali u ratom pogođenim područjima, ali ne i u pasivnim krajevima poput Bednje. Uključivanjem državnih potpora, koje će se realizirati kroz besplatan građevinski materijal i beneficiranim kamatama, te Općine Bednje koja će voditi cijeli projekt, cilj nam je postići da cijena četvornog metra gradnje ne bude skuplja od 600 do 700 eura. Kućice će se kupcima, a računamo prvenstveno na mlade obitelji, ponuditi na otplatu od 30 godina, s kamatom od 2,5 posto – izjavio je Koračević.

No, to nije sve. Kako bi gradnja još više pojeftinila, dat će se dodatna mogućnost obiteljima, odnosno, vlasnicima kućica, da se s rodbinom i prijateljima sami uključe u građevinske radove.

- Te ćemo varijante dodatno razraditi te s cijelim projektom upoznati građane. Ponudit ćemo gradnju 30-ak objekata, a koliko će ih graditi, to ovisi isključivo o interesu mještana – poručio je Koračević koji, očito je, svoju dužnost aktualnog predsjednika saborskog Odbora za regionalni razvitak, šumarstvo i vodno gospodarstvo nastoji iskoristiti što probitačnije za svoj kraj. Već idućih dana će se, temeljem odluke Općinskoga vijeća, raspisati i natječaj za izmjenu sadašnjeg Prostornog plana, u koji se, među ostalim, mora ucrtati i trasa nove ulice. Vrlo skoro, tijekom idućih mjesec dana, s vlasnicima će, nakon već obavljenih preliminarnih razgovora, početi i konkretni pregovori o otkupu zemljišta.

Izmjene Prostornog plana Bednje potrebne su i zbog drugih razloga. Riječ je, prvenstvo, o potrebi premještaja poslovne zone, koja će se ubuduće planirati preko rijeke Bednje, na izlazu iz naselja prema Trakošćanu. Ocijenjeno je naime, da s obzirom na neke nove sadržaje koji se planiraju u Bednji, sadašnji prostor namijenjen poslovnoj zoni nije primjeren, jer bi blokirao budući razvitak naselja. Također, izmjene prostorno-planske dokumentacije potrebne su i u cilju uređivanja prostora gradnje u užoj okolici Trakošćana, ali i zbog planova uređenja budućeg akumulacijskog jezera kod Bednje. O tome hoće li se ono graditi ili ne, naglašava Koračević, odlučit će isključivo mještani sami i to nakon što im Hrvatske vode predoče Studiju utjecaja na okoliš, koja će pokazati da li bi planirano jezero moglo poremetiti mikroklimu i narušiti kvalitetu života građana Bednje.

- S ministrom Čobankovićem dogovaram i mogućnosti uključivanja resorna ministarstva u završne radove na gradnji vodovoda u Brezovoj Gori, za što Općina Bednja sama nema dovoljno novca. Usto, u planu je da ministarstvo u financijski plan za iduću godinu uvrsti gradnju vodovoda u Prebukovju i u Benkovcu, u kojima vodoopskrba stanovništva nije riješena na zadovoljavajući način. Za sve te projekte Općina Bednje je već pribavila građevinske dozvole – poručio je Zlatko Koračević.

Lj. R.

30.09.2008.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media