Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora u Trakošćanu je održana 3. škola mladih filatelista Hrvatske
Trakošćan kao europski filatelistički centar djece i mladih

- Unatoč tome što danas postoje suvremeni oblici komuniciranja, kao što su mailovi ili SMS-poruke, i dalje je poseban osjećaj primiti pismo s markom. Jer takvo pismo je ljepše i drukčije, ono se upućuje nekome koga voliš i poštuješ. Marke su oduvijek bile pune znanja i simbola, one su nosile poruke iz povijesti i iz prirode, a tako je i danas. Sama činjenica da je glavna tema ovogodišnje škole bila Hrvatska-moja domovina, govori i o tome da se markama potiče i tako često zanemareno domoljublje kod djece.

To je, otvarajući u dvorcu Trakošćan završnu izložbu sudionika 3. škole mladih filatelista Hrvatske, u subotu, 11. listopada, naglasio potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Ivan Jarnjak. Naglasivši da je Sabor preuzeo pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom zato, jer se tijekom prošle dvije godine pokazala kao sjajan vid edukacije djece, ali i kao način njihova micanja s ulice i borbe protiv alkoholizma i ovisnosti, Jarnjak je poručio da će Sabor vrlo rado podržati i nastojanja da Trakošćan preraste u europski filatelistički centar za djecu i mlade.

Završna svečanost, na kojoj se okupilo više od 200 djece, mladih i njihovih voditelja iz Zagrebačke, Karlovačke, Krapinske, Međimurske, Bjelovarske i cijele Varaždinske županije te iz Slovenije (Maribor), kojima se pridružilo i veliko mnoštvo gostiju i uzvanika, održana je u poslijepodnevnim satima na vanjskoj galeriji trakošćanskog dvorca. Brojne sudionike, među kojima je bio i saborski zastupnik Zlatko Koračević, tu je pozdravio i ravnatelj Dvora Trakošćan dipl. ing. Adam Pintarić.

Nakon kulturnog programa koji su izveli prof. Sanja Čanžar (mezzosopran) i prof. Želimir Dubovečak (klarinet), svi nazočni uputili su se u razgledavanje filatelističkih izložaka na temu Put maraka i Hrvatska-moja domovina, postavljenih u brojnim sobama i dvoranama dvorca Trakošćan. O tome koliko je širok spektar dječjih filatelističkih interesa govori i podatak da su na desetinama panoa sudionici izložili, uredili i opisali na stotine poštanskih maraka na temu suvremenog slikarstva i umjetnosti, pejsažnog slikarstva, povijesnih hrvatskih ličnosti, gradova istočne Hrvatske i onih u ratu pogođenih, o hrvatskim legendama, o Hrvatskoj na putu prema Europi, o sportu, o cvijeću i mnoštvu drugih tema.

No, kako je zapravo izgledao cjelodnevni program u Trakošćanu? Sudionici su se sa svojim voditeljima u „biseru Hrvatskoga zagorja“ okupili već u ranijim jutarnjim satima. Zbog opsežnog programa svečanost otvaranja bila je upriličena već oko 8.30 sati u Galeriji podno dvorca. Tu su sve nazočne pjesmom pozdravile prof. Sanja Čanžar i prof. Kristina Križanić na glasoviru, a prvi su im dobrodošlicu poželjeli predsjednik OO-a Mirko Bistrović i idejna začetnica Škole filatelije i aktualna predsjednica Kluba mladih filatelista Trakošćan dr. Marija Kolačko. Sudionicima se obratili obratio i predstavnik HP-a Andrej Sardelić i predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivan Librić. Školu mladih filatelista svečano je otvorio mr. Miroslav Huđek, županijski pročelnik za prosvjetu i kulturu.

Djeca su, ovisno o iskustvu i uzrastu, potom rad nastavila na predavanjima i u specijaliziranim radionicama. Otvorena je i posebna izložba Hrvatska i Olimpijske igre, čiji je autor 14-godišnji Luka Murić iz Bednje.

Za sudionike je organiziran i bogat popratni program. Djeca su se susrela sa srebrnim hrvatskim olimpijcem Filipom Udeom, koji im je pričao o svom dugogodišnjem radu i naporu što ga je konačno okrunio osvajanjem srebrne medalje na OI u Pekingu. Članovi Karate kluba Lepoglava i Tea Mošmondor iz Lepoglave, članica KK Samobor, demonstrirali su im tehnike karatea. Najveće iznenađenje za djecu priređeno je navečer, kada se u Galeriji rezala golema oproštajna torta. Oproštajna zabava doživjela je vrhunac nastupom imitatora Borisa Kosmača iz Farme. (ljr)

Foto: B. Težak

16.10.2008.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media