Došel je, došel sv. Martin: Udruga Gerico priredila krštenje mošta po starinskim regulama

Objavljeno 13.11.2017.

Nekoliko desetaka vinogradara i podrumara našega kraja odazvalo se proslavi Martinja što ju je u Vatrogasnom domu u petak, 10. studenog, priredila Udruga vinogradara Gerico iz Bednje te tako pokazali da ostaju vjerni starim navadama i martinjskim običajima krštenja mošta. 

Vinske protokole i molitve vodili su ceremonijalmeštri iz KUD-a Josipa Genca - Zlatko Šeruga kao uzoriti „biškup“ te „župnik“ Josip Podsečki, uz sudjelovanje obijesnog „mošteka“ Gabrijela Štefanca i Marije Žirovec. U tonu šaljivih narodnih spelancija, „moštek“ je na kraju morao obećati da će se odreći prijateljevanja s vodom i sličnih drugih nepriličnih stvari koje mu ne dolikuju te je potom „pokršten“ i pretvoren u vino.

Svima nazočnima prigodno se obratio predsjednik Gerice Mirko Bistrović te izrazio zadovoljstvo još jednim martinjskim okupljanjem vinogradara i održavanjem starih običaja.

Zabava je nastavljena večerom i guštiranjem mladih vina koje su sa sobom donijeli bednjanski podrumari te dobrim raspoloženjem koje je, uz glazbenike iz Cvetlina koji se nisu „šparali, potrajalo do dugo u noć.