ETNOFESTIVAL CVETLIN 2019. Neponovljivi izvorni glazbeni štimung 33. festivalskog izdanja

Objavljeno 22.07.2019.

Neslužbenom mjesnom himnom „Lijepo je mjesto Cvetlin“, koju su na središnjoj bini pod velikim šatorom izveli članovi Kulturno-umjetničkog društva Cvetlinski zvon, u Cvetlinu je u subotu, 20. srpnja, otvoren 33. etnofestival, najveća i najomiljenija kulturno-glazbena manifestacija šireg bednjanskog kraja.

Njenu popularnost i ove su godine potvrdile kolone vozila i veliko mnoštvo posjetitelja koje  su se u Cvetlin ponovno slile samo s jednim ciljem – da ponovno osjete štimung nekadašnjeg Zagorja, da se razvesele, vide stare prijatelje, ali i da podrže svoje muzikaše, da se opuste u domaćoj atmosferi i uživaju uz dobru kapljicu i tipični zagorski gurmanski zalogaj.

33. izdanje etno festivala i ovoga je puta održano u organizaciji DVD-a Cvetlin, a brojni posjetitelji ponovno su uživali uz pjesme što ih glazbenici izvode na glazbalima tipičnim za Zagorje – na harmonici, violinama, cimbulama, na braču i bugariji, basu…

Svima njima pozdravne je riječi, u ime DVD-a Cvetlin kao tradicionalnog organizatora festivala, uputio predsjednik DVD-a Stjepan Dukarić.

Ovogodišnji festival održan je pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja, Varaždinske županije i Ministarstva kulture.

U ime Općine Bednja brojnim je okupljenim građanima riječi dobrodošlice uputio načelnik Damir Poljak, dok je etnofestival u Cvetlinu otvorila izaslanica ministrice kulture dr. sc. Vesna Pacuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog ureda Varaždin.

U ime Varaždinske županije publiku i okupljene sastave pozdravio je Tomislav Paljak, dožupan Varaždinske županije.

Etnofestivalu u Cvetlinu nazočili su i zamjenik načelnika Ivica Hrenić, župnik župe Cvetlin vlč. Ivan Hruško, predstavnici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bednja i dr.

Prema odluci stručnog žirija pobjednici 33. festivalskog izdanja su Bednjanski štemeri, Višnjičke puce i Trakoščanci, dok je publika svojim favoritima proglasila Višnjičke puce.

Najboljim izvođačima nagrade su uručili predstavnici pokrovitelja.

Nakon natjecateljskog dijela uslijedio je zabavni program u kome nastupili Bednjanski štemeri i Ivan Fiolić Fio te na plesne noge podigli i staro i mlado. Uz ples i pjesmu uz poznate melodije, zabava je potrajala do jutarnjih sati.

Stoga ne čudi da su i domaćini i gosti bili i više nego zadovoljni što se u Cvetlinu, malom i toplom kutku Zagorja, još jednom moglo doživjeti Zagorje kakvo je bilo nekada.