Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Na misnom slavlju na Potkovi okupio se velik broj hodočasnika

Objavljeno 21.08.2023.

Više stotina mještana i hodočasnika iz vrbljanskog i bednjanskog kraja te susjednih maceljskih mjesta, kojima su se pridružili članovi zavičajnih društava te predstavnici Općine Bednja, nazočili su 22. "Potkovi", misnom slavlju i druženju na Potkovi u organizaciji DVD-a Vrbno.

Služenje Svete mise započelo je u 11 sati, koja je preč. Danijelu Hercegu,  upravitelju župe i dekanu Bednjanskog dekanata ujedno bila i zadnja, oproštajna misa s obzirom na to da je razriješen i odlazi u susjednu župu u Kamenici, izvijestili su iz Općine Bednja. Načelnik Općine Bednja Damir Poljak zahvalio se upravitelju župe preč. Hercegu na svim godinama službe.

- Njegova predanost zajednici i vjernicima ostavila je dubok trag te smo mu neizmjerno zahvalni na duhovnom vodstvu i podršci koju je pružao našoj  Općini. Neka ga prate blagoslov i uspjeh u svim budućim nastojanjima - poručio je Poljak.

Iz Općine podsjećaju da je pokojni velečasni Marko Šmuc, nekadašnji župnik u Vrbnu, potaknut legendom o Potkovi, inicirao postavljanje raspela i žrtvenika te služenje svetih misa svake godine, redovito prve nedjelje nakon Velike Gospe. A legenda o Potkovi govori o grofici ili Crnoj kraljici koja je na konju jahala ovim područjem te odbila udijeliti pomoć siromašnoj trudnoj djevojci na  što je, kaže legenda, njezin konj tako srdito lupio kopitom o kamen da su u njemu ostali utisnuti tragovi potkove koji se vide do danas.

Taj se običaj održao do danas, a njemu velik obol daju i mještani koji su na tom lokalitetu postavili i tradicijsku kućicu te je opremili skupljenim etnološkim blagom svoga kraja, sa željom da Potkovu pretvore i u turistički medaljon svoga kraja te nesvakidašnju destinaciju koja će privući izletnike u potrazi za autentičnim doživljajem Zagorja.

 - Ovaj kraj oduvijek je poznat, ne samo po svojim prirodnim ljepotama, već prvenstveno po ljudima koji su ovdje oduvijek živjeli skromno, ali i  koji su bili prisiljeni napustiti, odlazeći trbuhom za kruhom. Međutim, zbog ljubavi prema svom kraju i sa dubokom vjerom u srcu – kad god je bilo prilike, vraćali su mu se. Svjedoči tome i ova manifestacija koja iz godine u godinu okuplja velik broj žitelja, ali i hodočasnika iz okolnih župa, ali i županija. Pohvaljujem DVD Vrbno koje krasi zajedništvo, a upravo tu viziju zajedništva pretaču i kroz ovu manifestaciju na sve žitelje ovog kraja, ali i šire – rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je također nazočila misnom slavlju. Dodala je da sama manifestacija potvrđuje simboliku potkove, a to je sreća koja se manifestira kroz ovakve susrete i druženje ljudi , ističe se u priopćenju.