Stambeno zbrinjavanje: Državni tajnik N. Mažar najavio dolazak u Bednju

Objavljeno 12.10.2017.

Zamjenik načelnika Općine Bednja Ivica Hrenić u srijedu je, 11. listopada, u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Zagrebu održao sastanak s državnim tajnikom Nikolom Mažarom te s njegovim savjetnicima i drugim suradnicima.

Sastanak je održan u cilju dogovora o realizaciji daljnjih projekata i aktivnosti koje će biti usmjerene stambenom zbrinjavanju i pomoći građanima općine Bednja koja je po demografskom kriteriju svrstana među potpomognuta područja, točnije, pod područja posebne državne skrbi.

Naime, u cilju sprečavanja iseljavanja i poticanja ostanka na rodnoj grudi te stimulacije demografskih trendova, država područjima poput Bednje pomaže i programom stambenog zbrinjavanja, koji uključuje donacije građevinskog materijala za obnovu i izgradnju kuća.

Pravo na ostvarivanje ovakvih poticaja u proteklih 10 godina (2007. – 2017.) ostvarile su 83 obitelji iz našega kraja.

Pedeset devet ih je iskoristilo donacije u građevinskom materijalu, u 9 slučajeva je u tijeku isporuka ili priprema za isporuku građevinskog materijala, dok je za dvije obitelji organizirana gradnja kuća.

U fazi realizacije je još 13 predmeta, odnosno, izrada projektne dokumentacije za obnovu ili izgradnju kuće.

Na sastanku je dogovoreno da će državni tajnik N. Mažar kroz desetak dana obići područje općine Bednja te na sastanku s čelnicima Općine dogovoriti provođenje budućih projekata stambenog zbrinjavanja s ciljem povratka i/ili zadržavanja stanovništva na domicilnom području.