Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Sudjelovanje na Erasmus + course KA1 staff mobility: Building a positive learning environment – Classroom management, communication skills, effective teaching and learning u Limassolu

Objavljeno 20.06.2022.

U razdoblju 4. – 9. lipnja 2022. učiteljice Martina Heček Paska i Vesna Funda Štefanek iz OŠ Franje Serta Bednja bile su sudionice odabranog tečaja u Limassolu na otoku Cipru.

Tečaj je bio zanimljivo koncipiran, a aktivnosti su se svakodnevno izmjenjivale: grupni rad, istraživanje, prikupljanje podataka te razmjena iskustava s učiteljicama iz Austrije i Slovenije vezanih uz uspostavljanje pozitivnog okruženja za učenje - upravljanje razredom, komunikacijske vještine, učinkovito poučavanje i učenje. Svoje su iskustvo dopunile novim spoznajama i vještinama te upoznale i neke nove aplikacije koje će naći svoje mjesto u ponekom nastavnom procesu.

Nije izostalo ni upoznavanje sa životom, kulturom i običajima Ciprana. S obzirom na to da je otok Cipar podijeljen na grčki i turski dio, bilo je zanimljivo proučavati razlike i sličnosti tih dviju kultura tijekom gotovo svakodnevnih ekskurzija.

Predavanja su se odvijala u jutarnjim satima od 9 do najčešće 14 sati, a ostatak dana su provodile u istraživanju. Osim građevina, muzeja i galerija – dobile su priliku kušati i brojna specifična jela (lokumi, sirevi, pite, čokolada od rogača) i pića.

Stekle su tako korisna životna iskustva i zapamtile mnoge priče koje će zasigurno iskoristiti u nastavi. Posebno mjesto zauzima mit o rođenju Afrodite. Prema grčkom mitu, Afrodita je rođena iz morske pjene na obali grada Paphosa. Očarane ljepotom i jednostavnošću toga prostora, odabrale su ga kao temu rada koji su izložile na završnom danu  tečaja. Snimiviši dovoljno materijala, osmislile su zanimljivu izvanučioničku nastavu u kojoj su povezale mit, land art i medijsku kulturu te dobile veliku pohvalu za rad i kreativnost.