Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja 2018.

Objavljeno 13.06.2018.

 

Čestitke i zahvalnost svim darivateljima GDCK Ivanec!!!

Svake godine, 14. lipnja, zemlje širom svijeta obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi. Tim povodom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kojima su spašeni mnogi život kao i podizanju svijesti o potrebi redovitog davanja krvi kako bi se osigurala kvaliteta, sigurnost i dostupnost krvi i krvnih pripravaka za pacijente u potrebi.

Tema ovogodišnje kampanje je darivanje krvi kao djelo solidarnosti !

Ističe temeljne ljudske vrijednosti altruizma, poštovanja, suosjećanja i ljubaznosti koje naglašavaju i omogućuju dobrovoljne, neplaćene sustave dobrovoljnog davanja krvi. Usvojen je slogan ''Budite tu za nekog drugog. Dajte krv. Dijelite život.'' Jer naši volonteri igraju važnu ulogu u poticanju ljudi da se brinu za druge i stvaraju društvene veze i ujedinjuju zajednicu.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec osobitu zahvalnost duguje volonterima, voditeljima aktiva darivatelja krvi na terenu, koji pomažu zaposlenicima u animiraju novih darivatelja, organizaciji akcija darivanja krvi i usmjeravanju pažnje na davanje kao izraz sudjelovanja zajednice u zdravstvenom sustavu.

U 2017.g. GDCK Ivanec ostvarilo je 6,81 dozu krvi na 100 stanovnika, odnosno prikupilo 2513 doza krvi, a akcijama je pristupilo 2625 darivatelja. Naši darivatelji, krv mogu darivati na organiziranim akcijama ili na Odjelu za Transfuzijsku medicinu OB Varaždin. Kalendar akcija dostupan je na web stranici GDCK Ivanec. GDCK Ivanec osobito je ponosno na 12-toricu svojih darivatelja koji su 100 ili više puta darovali krv! Ovi darivatelji redovito se pridružuju zajedničkom obilježavanju Dana DDK Hrvatskog Crvenog križa, 25.listopada. Svake godine oko 300-tinjak darivatelja ostvari pravo za zahvalnicu i/ili priznanje Hrvatskog Crvenog križa.

Tijekom 2018.g. je u organizaciji GDCK Ivanec na akcijama DDK i u Transfuzijskoj službi prikupljeno ukupno 926 doza krvi (u Transfuziji: 564 doze, a na akcijama 362 doze),  te organizirano 8 akcija darivanja krvi. Prvi puta krv je darivalo 49 darivatelja.

Zanimljiv je podatak da je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti organizirana na području djelovanja GDCK Ivanec  1953.g. u Lepoglavi, a ove godine Hrvatski Crveni križa uz 140 godina postojanja i djelovanja na teritoriju današnje RH, te 25 godina otkako je postao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava i 65 obljetnicu darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa!!!

Hvala od srca za darovanu krv, te iskrene i srdačne čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, 14. lipnja 2018.

Tekst pripremila: Jasminka Ruhek