Tkošćansko jezero iduće će godine „presušiti“

Objavljeno 22.06.2019.

Tkošćansko jezero iduće će godine „presušiti“. Hrvatske vode provest će projekt izmuljenja jezera.

Trakošćansko jezero u petak, 21. lipnja, obišli su direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik varaždinske Županijske skupštine Alen Runac i zamjenik načelnika Općine Bednja Ivica Hrenić. Direktor Bunić najavio je projekt izmuljenja Trakošćanskog jezera rekavši da je to vrlo specifičan zahvat obzirom na mnogobrojna ograničenja i uvjete koji proizlaze iz činjenice da je jezero sastavni dio kompleksa Dvor Trakošćan koji ima status kulturnog dobra.

Jezero je također unutar Park šume Trakošćan, a uz vodotok Bednju je posebno zaštićeno područje Natura 2000.

– Radi se o projektu na kakvom nismo do sada radili, a jezero je posljednji puta čišćeno od mulja sredinom prošlog stoljerća. Trakošćansko jezero površine je 17 hektara, u vlasništvu je Republike Hrvatske, a pod upravljanjem Hrvatskih voda. Projekt obuhvaća pregrađivanje dijela jezera na zapadnoj strani kod ušća Čemernice i tu će se nakon selekcije vratiti autohtona riba. Ostali dio jezera će se isprazniti i osušiti te će se građevinskom mehanizacijom sediment izvaditi i deponirati na obližnje općinsko zemljište. Izvršene analize sastava mulja pokazuju da isti nema nikakvih štetnih tvari i udovoljava Pravilniku za poljoprivredno zemljište te se može koristiti za razne namjene. Procjena je da će se izvaditi 130.000 metara prostornih prosušenog sedimenta – pojasnio je Bunić, rekavši da su pribavljene sve potrebne dozvole i uvjeti te najavio da u srpnju ide objava javnog nadmetanja za odabir izvoditelja radova.

– Planiramo do kraja godine radove ugovoriti i započeti ih, te ih završiti u roku godine dana. Projekt će biti financiran kroz dvije godine, procjena vrijednost radova je 20 milijuna kuna, a sve snose Hrvatske vode – kazao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je da prema brojnim međunarodnim publikacijama dvorac Trakošćan spada među najljepše dvorce na svijetu. – Cjelokupni kompleks osim samog dvorca čini park i jezero, koje nije bilo odmuljavano od 1960 godine. Smatram da je bitno osim održavanja i uređenja samog dvorca voditi brigu o parku i samom jezeru. Stoga je ova investicija Hrvatskih voda za svaku pohvalu. Također sve veći broj posjetitelja zahtjeva i unapređenje komunalne infrastrukture na kojoj vodstvo Općine Bednje kolege Poljak, Hrenić i Kramarić marljivo rade. Trenutačno se vode razgovori s resornim ministarstvima oko dodjele zemljišta u blizini dvorca gdje bi se uredio prostor za parkiralište i popratne sadržaje – rekao je Stričak, a zamjenik načelnika Hrenić zahvalio je Hrvatskim vodama na ulaganjima na području Bednje.

– Vrlo je dobra suradnja Hrvatskih voda i Općine te saborskih zastupnika Stričaka i Križanića pa su na našem području uređeni mnogi kanali i to neki nakon 50, 60 godina. Naši žitelji sada imaju sigurnije objekte i imovinu, jer je time povećana zaštita od poplave. Prošle godine je investirano 2,5 milijuna kuna, a ove godine još 1,9 milijuna kuna. S druge strane predstojeći projekt izmuljenja Trakošćana je značajan za turistički i gospodarski potencijal naše općine. Trakošćan posjećuje 150.000 posjetitelja godišnje, a očekujemo da će se taj broj podići – kazao je Hrenić.

Podršku projektu dao je i predsjednik Županijske skupštine. – Dok oporba mulja, HDZ odmuljuje. Vrijednost investicije je 20 milijuna kuna. To nije 20 milijuna koji stoje na papiru ili su locirani u oblacima ili ćemo se zadužiti pa će žitelji Varaždinske županije vraćati ta sredstva. Takve metode koriste naši oponenti. To je 20 milijun koji su u Varaždinsku županiju stigli zahvaljujući vladi premijera Andreja Plenkovića. Stoga zahvaljujem g. Plenkoviću, ali i našim saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću. Nema dijela Varaždinske županije koji nismo obišli. Hvala Bogu na kraju mandata ćemo se imati ispred čega poslikati, a što je najvažnije nećemo za sobom ostaviti dugove, nego dodane vrijednosti – rekao je Runac.

Spomenimo da će se radovi na izmuljenju izvoditi u blizini Dvorca Trakošćan. Ali posjetitelji će moći i u tim uvjetima šetati oko dvorca i stazama uz jezero, zaključio je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

aktualno.hr