U Galeriji Dvora Trakošćan otvorena izložba ratnih fotografija Mladena Genca

Objavljeno 13.10.2017.

U Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan u četvrtak je, 12. listopada, otvorena izložba ratnih fotografija našeg sugrađanina Mladena Genca. Organizirali su je Dvor Trakošćan, Općina Bednja i Državni arhiv Varaždin.

Izložba je naslovljena „Mladen Genc – ratni foto zapisi“, a nastala je kao dio aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivske građe o Domovinskom ratu.

U ime domaćina izložbe i jednog od njenih organizatora, na svečanosti otvaranja publici se obratio ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan Adam Pintarić.

Pozdravne riječi okupljenima kao i izraze zahvalnosti autoru koji je svojim fotoobjektivom na ratištima diljem Hrvatske dokumentirao Domovinski rat, uputio je i načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Na izložbu su se osvrnuli i ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja te državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop.

Izraze zahvalnosti domaćinu i organizatorima uputio je i sam autor te pritom istaknuo zadovoljstvo što izložbu – koja putuje cijelom Hrvatskom - može predstaviti i u rodnoj Bednji te najavio njeno održavanje i u Lepoglavi i Ivancu.

Uz čestitke M. Gencu, izložbu je otvorio saborski zastupnik Anđelko Stričak.

U dvorskoj Galeriji izloženo je oko 130 fotografija koje je autor tijekom ratnih godina, obavljajući novinarski i reporterski posao, snimio na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Tijekom svojih brojnih obilazaka hrvatskih bojišnica on je fotoaparatom zabilježio niz jedinstvenih motiva - svakodnevicu hrvatskoga vojnika, prizore stradanja hrvatskoga civilnog stanovništva, razaranje hrvatskih naselja te kulturne, posebno sakralne baštine.

Gencove fotozapise prati i dojmljiva, riječima zapisana priča, koja u spoju s dokumentarnom fotografijom i nakon više od dva desetljeća dodatno doprinosi čuvanju sjećanja na Domovinski rat.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana.