Večeras u Galeriji Dvora Trakošćan izložba ratnih fotografija Mladena Genca

Objavljeno 12.10.2017.

U Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan u četvrtak se, 12. listopada, otvara izložba ratnih fotografija našeg sugrađanina Mladena Genca. Organiziraju je Dvor Trakošćan, Općina Bednja i Državni arhiv Varaždin.

Izložba je naslovljena „Mladen Genc – ratni foto zapisi“, a nastala je kao dio aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivske građe o Domovinskom ratu. Na izložbi će se moći vidjeti fotografije koje je Genc  tijekom svoje novinarske i reporterske karijere zabilježio na gotovo svim hrvatskim ratištima.

Iz njegovog opsežnog opusa za ovu je prigodu odabran reprezentativni izbor od oko 130 fotografija, snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Slobodno se može reći da su Gencove fotografije amalgam novinarskoga profesionalizma i dragovoljačkog srca. Tijekom svojih brojnih obilazaka hrvatskih bojišnica on je fotoaparatom zabilježio svakodnevicu hrvatskoga vojnika, stradanja hrvatskoga civilnog stanovništva i razaranje hrvatskih naselja i kulturne baštine. No, Genc nije samo fotograf, on je i novinar, pa njegove fotozapise prati i dojmljiva, riječima zapisana priča.

Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se i nakon više od dva desetljeća od tih događaja u ratnim zapisima M. Genca čuvaju vrlo živa sjećanja na Domovinski rat. Izložba se otvara u 18 sati.