Židorovskim proštenjem završena višednevna proslava Dana općine Bednja

Objavljeno 14.05.2018.

Svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u povodu spomendana sv. Izidora predvodio vlč. Ivan Novak, župnik u miru, te tradicionalnim židorovskim proštenjem na kome se okupio velik broj hodočasnika iz cijelog bednjanskog i okolnog kraja, u nedjelju su, 13. svibnja, završile višednevne manifestacije kojima su građani Bednje sa svojim vodstvom obilježili Dan općine.

Program je jučer počeo u jutarnjim satima budnicom u izvođenju Limene glazbe DVD-a Bednja.

Na svečanoj koncelebriranoj misi u 11 sati okupio se velik broj svećenika iz Bednjanskog dekanata i okolice, a uz brojne vjernike, nazočio joj je i počasni građanin Bednje Ivan Jarnjak te zamjenik načelnika Ivica Hrenić.

Vjernici i posjetitelji i ove su godine održali običaje vezane uz dugu bednjansku hodočasničku i proštenjarsku tradiciju.

Nakon misnog slavlja obišli su štandove i razgledali ponudu, kupili licitarske konjeke, bebe, srca i medenjake, okrijepili se medicom, a nakon toga su se nastavili družiti sa znancima i prijateljima uz kotlovinu, kobase i drugu ugostiteljsku ponudu.

Bogat manifestacijskim program održan je i u subotu.

Osobito zabavno pod šatorom je bilo navečer, kada su na središnjoj bini nastupili svi KUD-ovi koji nose kulturni život našega kraja – KUD Josipa Genca iz Bednje, Cvetlinski zvon iz Cvetlina i KUD Josipa Jedvaja iz Vrbna. Dio svoga stvaralaštva starome su kraju prikazali i članovi Udruge Zagoraca Podravina iz Koprivnice.

Okupljenu publiku nasmijao je KUD Gruntovec pučkom komedijom „Otvaranje seoske ambulante“.

Gostujućim zavičajcima iz Koprivnice te KUD-u Gruntovec izraze zahvalnosti i čestitke na uspješnom nastupu uputili su načelnik Damir Poljak i predsjednica Općinskog vijeća dr. Marija Kolačko te im poklonili slike s motivima Trakošćana.

Zabava je potom nastavljena uz glazbenu večer koju je priredio Franjo Barić.

U sklopu općinskih proslava je načelnik D. Poljak priredio i prijam za nekoliko najmlađih stanovnika naše općine (rođenih u prva četiri ovogodišnja mjeseca) i njihove ponosne roditelje te im uručio potpore za opremanje novorođenčadi u iznosu od 2.000 kuna.

Napomenimo da je iznos potpora u iznosu na ranije povećan za 100% (prije su iznosile 1.000 kuna), a Općina ih isplaćuje kao lijep znak dobrodošlice svojim novim malim građanima.  

Načelnik je uručio i nagrade lokalnim udrugama koje su se ove godine prvi put natjecale u kuhanju gulaša.

Najbolji gulaš pripremio je DVD Vrbno, drugoplasirana je Udruga umirovljenika Bednja, dok je treću nagradu osvojila Lovačka udruga Trakošćan – Bednja.

U prijašnjim izvješćima o proslavi Dana općine Bednja spomenuli smo da je svoj skup održala i Udruga mladih te tom prilikom iznjedrila svoje zanimljive ideje o tome kakve bi sadržaje, privlačne mladima, Bednja trebala dobiti.

U pratećoj fotogaleriji možete pogledati i fotografije s njihova druženja.

Također, pod vodstvom slikara Srećka Bačića prvi je put u Bednji održana Mala škola slikarstva u kojoj su likovno talentirani polaznici pod stručnim vodstvom svladavali tehniku akvarela.

Kao ohrabrenje malim slikarima, Općina ih je za njihove prvijence nagradila zahvalnicama. Tri prve nagrade za najbolje radove načelnik Poljak uručio je Tajani Štefanec (5. razred), Petru Pintariću (4. raz.) i Anji Kotrščak (5. raz.).