Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Župan P. Štromar: Ostanite u Bednji, dolazi bolje vrijeme!

Objavljeno 12.05.2017.

U povodu obilježavanja Dana općine, u društveno – vatrogasnom domu u srijedu je, 10. svibnja, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Bednje. Nakon intoniranja državne himne, okupljene je prvi pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Brezni.

Osvrćući se na završetak četverogodišnjeg mandata, izrazio je uvjerenje da su vijećnici u Općinskom vijeću dali svoj maksimum u cilju optimalnog vođenja općine i boljitka svih njenih građana.

- Državna politika je ta koja mora promijeniti pravila igre kako bi se i općini kao što je Bednja pružile iste razvojne šanse, jer ako je dobro malom čovjeku, bit će dobro i cijeloj zemlji. Ima načina kako da se to učini i da se spriječi odlazak mladih u inozemstvo, a to su, prije svega, poštene plaće (po satu) i smanjenje poreznih davanja – istaknuo je Brezni te na suradnji uputio zahvalu svim vijećnicima, načelniku i, pogotovo, županu Predragu Štromaru za kojeg je istaknuo da je kroz sve protekle četiri godine svesrdno pomagao Bednji.

Nazočnima se obratio i načelnik Mirko Bistrović te podsjetio na neke od najvažnijih projekata koje je općinska uprava ostvarila ili pokrenula tijekom prošle godine. Istaknuo je, kao otegotnu okolnost, da se dugo čekalo na raspisivanje pojedinih EU natječaja, što je prolongiralo planirane termine vezane uz realizaciju projekata.

- Čim su natječaji objavljeni, odmah smo na EU fond za ruralni razvoj prijavili projekt dječjeg vrtića i to već osmi put! Nadamo se da će ovoga puta biti rezultata. Usto, apliciran je i projekt gradnje vatrogasnog doma u Vrbnu. Oba projekta vrijedna su između 7,5 i 8 milijuna kuna. Na čekanju za kandidiranje na natječaje je i više drugih projekata – rekonstrukcija vatrogasnog doma u Kulturni centar, zatim, rekonstrukcija zgrade općine, kanalizacija – istaknuo je Bistrović.

Proteklih godina Bednju su, kao uteg oko vrata, opterećivale elementarne nepogode, s golemim štetama. Evidentirano je 87 klizišta, koja su pričinila čak 72 milijuna kuna štete! Najveća klizišta sanirana su sredstvima IPARD-a i državnog proračuna.

U 21. stoljeću Bednja još uvijek rješava problem vodoopskrbe, no i tome se polako nazire kraj. Prošle i ove godine vodoopskrba je riješena za devet zaselaka visoke zone, uz zahvalu županu susjednog Vidma koji se u sklopu dobre prekogranične suradnje založio da se za pogranične Zagoranske voda riješi iz slovenskog sustava. Na isti način bit će riješena i opskrba zaselka Jagarinci.

Općina Bednja od resornih je ministarstava ove godine povukla i znatna novčana sredstva za asfaltiranje nerazvrstanih cesta.

- Ovaj novac nismo utrošili. Ostavljamo ga novoj općinskoj vlasti koja će obaviti predviđene radove – rekao je Bistrović. U nastavku se osvrnuo i na ciljane izmjene prostorno – planske dokumentacije koja ide na ruku poduzetnicima (jedan od preduvjeta za komunalno opremanje parcela) i fizičkim osobama (otvaranje novih građevinskih područja).

Nadalje, u sklopu prekogranične suradnje realiziran je projekt očuvanja stare bednjanske hiže.  (D-park). Kuća je obnovljena i opremljena, a vijećnicima, koji su to svojom odlukom omogućili, upućena je zahvala. U tom pravcu Bednja ide i dalje pa je u sklopu D- parka 2 na EU fondove već prijavila projekt Etnokuće u Jamnu i još dva manja projekta.

Načelnik je uputio pohvale dobrom radu KUD-ova u Bednji, Vrbnu i Cvetlinu, zatim, DVD-ovima u istim mjestima koji bdiju nad sigurnosti ljudi i imovine (DVD Bednja k tomu još uvijek u sušnim mjesecima dio žednih zaselaka opskrbljuje vodom iz cisterni), kao i Udruzi pčelara Čmalico i Klubu slobodnog letenja Kolibri iz Cvetlina.

Posebno je istaknuo rad Kluba mladih filatelista Trakošćan koji su kroz proteklih deset godina Trakošćan učinili centrom filatelije u Hrvatskoj te svoju sredinu afirmirali kao prepoznatljivu europsku filatelističku destinaciju.

Istaknuo je i dugogodišnje nastojanje vezano uz konačnu realizaciju iznimno važnog projekta, a to je izrada rječnika bednjanskog govora. Zahvaljujući lokalnim aktivistima koji su već godinama uključeni u ove aktivnosti kao i svima onima koji prikupljaju i bilježe izvorne riječi, naglasio je da je u suradnji s Institutom za jezik i jezikoslovlje i dr. sc. Anitom Celinić počeo ozbiljan rad na ovome projektu usmjerenom na očuvanje već vrlo ugroženog izvornog govora.

Na suradnji je zahvalio i bednjanskom župniku vlč. Nevenu Blažonu koji se zalaže za obnovu sakralnih objekata; istaknuo je i ponos suradnjom s više zavičajnih klubova širom Hrvatske čiji članovi čuvaju sjećanje, običaje i govor svojih djedova i očeva koji su se prije mnogo godina iselili iz siromašnih bednjanskih sela u potrazi za boljim životom.

Čestitke je uputio i svim dobitnicima javnih priznanja Općine Bednje, kao i suradnicima u prekograničnim slovenskim općinama i naseljima (Videm, Slivnica, Černelovci) s kojima Bednja godinama dobro surađuje.

Naročitu zahvalu na suradnji uputio je županu Štromaru koji je prilikom brojnih elementarnih nepogoda što su posljednjih godina pohađale naš kraj obišao svaki zaselak bednjanskoga kraja.

- Često sam bio prisiljen tražiti potporu i pomoć u Županiji. I nikad nisam zatvorio vrata županijske palače a da nisam otišao – ne s novcem! – već s obećanjem i ozbiljnim nastojanjem da će problem biti riješen i da će Županija pokušati pomoći – naglasio je načelnik Mirko Bistrović.

Skupu se obratila i članica Županijske skupštine Lidija Petrinjak, a potom i varaždinski župan P. Štromar te uputio pohvale načelniku Bistroviću i članovima Vijeća koji su u teškim uvjetima tijekom protekle četiri godine radili na boljitku Bednje:

- Na žalost, nijedna elementarna nepogoda proteklih godina nije zaobišla Bednju i to treba imati na umu. Naročito težak bio je problem klizišta, po čijem je broju Bednja rekorder, i u čiju je sanaciju puno uloženo. Mnogo je – preko Hrvatskih voda i Ivkoma – uloženo i u vodoopskrbu, a rezultat toga jest da će se ove godine 95 posto područja općine pokriti organiziranom vodoopskrbom. Varaždinska županija i dalje će imati obvezu pomaganja Bednji. Poručujem svim građanima Bednje: Ostanite ovdje, dolazi bolje vrijeme! – poručio je župan.

Pozvao je aktualnu Vladu neka novčano ne zakida sjever Hrvatske, a s time i općine poput Bednje:

- Ako se već u Saboru jedan glas kupuje za više od milijardu kuna i to za potrebe koje idu van granica Hrvatske, pomognite onda i Sjeveru Hrvatske! U Hrvatskoj postoje velike razlike po prihodu pojedinih općina po glavi stanovnika. Ima mnogo, pogotovo jadranskih općina, koje imaju i po 10 puta veći prihod per capita od naših općina i gradova na hrvatskom Sjeveru. Zalažemo se da se takve ogromne razlike – u cilju ravnomjernog razvoja – smanje putem fonda za poravnanje, međutim, ne ide – kazao je župan.

Uz brojne predstavnike lokalnog gospodarskog i kulturnog života te načelnike susjednih općina, uključujući i načelnika Vidma Friderika Bračiča, svečanoj sjednici nazočio je i saborski zastupnik Milorad Batinić, aktualni gradonačelnik Ivanca.

U nastavku svečanosti zaslužnima su dodijeljena javna priznanja Općine Bednja. Plakete su uručene dr. Dobrislavu Šimiću (zdravstvo) i Dragutinu Baničeku (humanitarni rad), a zahvalnice Caritasu župe Bednja (priznanje je primila predsjednica Caritasa Katarina Tušek), Vesni Pehnec (humanitarni rad), Zlatku Šerugi (kultura) i Gabrijelu Štefancu (kultura). Za izniman volonterski angažman posebna nagrada uručena je Josipu Bukviću.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a, načelniku Bistroviću – koji se s ovim mandatom ujedno i oprašta od dužnosti načelnika i ne ide u utrku za novi mandat – čestitke i zahvalu za njegov rad na boljitku Bednje uputio je Ivica Hrenić.

Uz Limenu glazbu DVD-a Bednje, glazbeni program izveo je pjevački zbor KUD-a Josipa Genca i sastav Kavaliri, a stihove na bednjanskom govoru (pjesmu Žervi) interpretirala je učenica OŠ Bednja Kristina Jurić.