Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Novo kombi vozilo za DVD Vrbno u Općini Bednja

Objavljeno 04.05.2021.

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva u utorak je u prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu održana svečana primopredaja 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila. A jedno od tih kombi vozila stiglo je i u Općinu Bednja točnije u DVD Vrbno. Kako je naglasio prilikom dočeka dolaska vozila u svoj matični DVD u Vrbnom, načelnik Općine Damir Poljak, kazao je kako je ovo najljepši mogući poklon za Dan vatrogastva.

-Ako je netko zaslužio da o njima vodimo posebnu skrb onda su to naši vatrogasci. Uvijek su tu kada zatreba i uvijek na njih možeš računati. Svih ovih godina štitili su nas i našu imovinu, radili s mladima. Tu su kada nas zadese prirodne nepogode a u posljednjih godinu dana pomogli su u radu Stožera civilne zaštite vezano uz epidemiju koronavirusa. Ukratko uvije su tu kada nam treba pomoć i na tome im od srca hvala - izjavio je Poljak. Zahvalio je i Vladi RH-a koja je pokrenula proces modernizacije vatrogastva nakon požarne sezone 2017. i katastrofalnog požara u Splitu, kada je odlučeno da  se na sve moguće načine pomogne vatrogastvu, prvenstveno kroz nabavu opreme.

Inače, ova i prethodne isporuke vozila kruna su dugogodišnjeg procesa, kojeg obilježava ne samo obnavljanje voznog parka novim vatrogasnim vozilima, već i novi Zakon o vatrogastvu te postavljanje Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, čemu su hrvatski vatrogasci konačno dobili mjesto u sustavu koje zaslužuju. 

Vozila i vatrogasce je blagoslovio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Nakon blagoslova i kratkog razgovora s visokim dužnosnicima, vatrogasci su vozila odvezli prema krajnjim destinacijama od kojih spomenuto prema Općini Bednja odnosno DVD-u Vrbno.

Kombi vozila su nabavljena temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu, zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Ovo je prva podjela vozila temeljem navedenog ugovora, a isporučena su kombi vozila Opel Vivaro.

Svečani doček vozila upriličili su članovi DVD Vrbno, predsjednik VZ Bednja Mirko Bistrović, zapovjednik VZ Davor Hojski, te brojni mjestani. Vozilo i sve vatrogasce blagoslovio je župnik Danijel Herceg.