Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Obraćanje načelnika Damira Poljaka povodom obilježavanja Dana općine i blagdana Svetog Izidora

Objavljeno 10.05.2020.

             Poštovani mještani općine Bednja,

            u danima smo svibnja, najljepšeg proljetnog mjeseca, kada se žitelji Bednje i naši iseljeni mještani uobičajeno okupljaju kako bismo svi zajedno obilježili Dan općine i blagdan Svetog Izidora, te tu priliku iskoristili za druženje, ponovno viđenje, za prisjećanje svega  učinjenog tijekom proteklih godinu dana, za naznaku nekih novih budućih aktivnosti i planova…

            Na žalost zbog aktualne epidemijske situacije sve to lijepo i uobičajeno ove ćemo godine morati odgoditi za neka bolja i zdravija vremena.

            Unatoč poteškoćama i problemima s kojima se i naša općinska uprava susreće u novim i promijenjenim uvjetima rada i djelovanja, Općina Bednja veliku većinu svojih planiranih i zacrtanih projekata praktički nastavlja provoditi bez zastoja. S obzirom na predstojeći Dan općine, kada i inače u javnom obraćanju građanima nastojim predstaviti najvažnije rezultate rada općinske uprave, dopustite mi da Vas u nastavku provedem kroz ključne aktivnosti te realizirane projekte koji ujedno predstavljaju bilancu našeg rada tijekom proteklih godinu dana.

           Budući da su iza aktualne općinske vlasti 3 godine mandata te da analiza pokazuje da je u tom vremenu realizirano oko 90% projekata iz našeg predizbornog programa, vjerujem da smo brojnim projektima pokrenutim na komunalnom, infrastrukturnom, prometnom i širem društvenom planom uspjeli pokrenuti razvitak cijelog općinskog područja i učiniti značajan iskorak prema boljoj kvaliteti života bednjanskoga čovjeka.

           Nadam se također da smo dosad ostvarenim uspjeli ispuniti barem dio Vaših očekivanja te da su rezultati našeg proaktivnog rada vidljivi na svim poljima – na brojnim novoasfaltiranim cestama, na urbanom uređenju Bednje, modernizaciji društvene infrastrukture, na javnoj rasvjeti, na poboljšanju kvalitete društvenog života, pogotovo kulturnog, kao i novom pristupu  našoj najranjivijoj populaciji, a to su stari, bolesni i nemoćni.

            Ovo obraćanje počet ću osvrtom na projekte namijenjene našim najmlađima, a to su mališani i djeca.

            S ponosom ističem da je u završnoj fazi naš krunski projekt, a to je uređenje dječjeg vrtića u Bednji. Opsežni građevinski radovi na objektu su završili, uređuje se okoliš, vrtić je opremljen sa svom opremom, program rada dječjeg vrtića je odobren i  prvu generaciju djece u novi vrtić moći ćemo upisati već najesen. S dječjim vrtićem Bednja će dobiti ustanovu ključnu za demografsku obnovu Bednje i za ostanak mladih obitelji u zavičaju.

            Pokrenuli smo i projekt stambenog zbrinjavanja mladih. U vezi s time smo proveli anketiranje mladih o interesu za kupnju stana u višestambenoj zgradi te o priključenju na plinsku mrežu. Vjerujem da ćemo u skorom razdoblju započeti s provođenjem planiranih aktivnosti i na ovom području.

              Povećali smo i sufinanciranje smještaja za djecu s područja naše općine koja pohađaju vrtiće u drugim sredinama s 300 na 500 kuna mjesečno.

              Nadalje, općinska uprava iznimno veliku pažnju pridaje projektima vezanim uz uređenje komunalne i prometne infrastrukture.

              U najvećem fokusu građana uvijek su pitanja oko modernizacije nerazvrstanih cesta, što je i razumljivo s obzirom na to da je kvalitetna prometnica do doma jedan od glavnih uvjeta ostanka u rodnome kraju.

               U vezi s time poručujem da asfalt na ceste stiže i ove godine, uz znatnu financijsku podršku državnih ministarstava. Pokazuje to i podatak da nam je samo u proteklih desetak dana iz dva ministarstva potvrđena potpora za asfaltiranje cesta u ukupnom iznosu većem od 868.000 kuna!

               Među velikim projektima višemilijunske vrijednosti predstoji nam i gradnja sanitarne kanalizacije u Bednji za koji su sredstva također privučena iz državnih izvora, završena je javna nabava i radovi će započeti tijekom ovog ljeta.

                 U predstojećem vremenu očekujemo i već najavljene potpore za daljnju sanaciju klizišta.

                 U ovom mandatu modernizirali smo postojeću javnu rasvjetu sa novim led lampama, povećali javnu rasvjetu za još više od dvjesto novih lampi i nastavljamo s širenjem javne rasvjete po cijelog općini.

                 Nadalje, u izuzetnoj dobroj suradnji s Hrvatskim vodama tehnički smo uredili velik dio vodotoka na cijelom općinskom području Bednje. Obnovili smo grobne kuće na grobljima u Bednji, Cvetlinu i Vrbnu, dok je oko groblja u Cvetlinu postavljena ograda.

               Veliku pažnju posvećujemo društvenom životu i društvenim projektima. Potvrđuje to i podatak da smo nekadašnji zapušten vatrogasni dom u Bednji rekonstrukcijom pretvorili u moderan centar za kulturu. Novi društveni objekt već se afirmirao kao sjajan prostor za provedbu raznih manifestacija kulturnog, zdravstvenog, pedagoškog i zabavnog karaktera, kao i za razna društvena okupljanja.

              Počela je i gradnja vatrogasnog doma u Vrbnu, koji će biti centar društvenog života svih stanovnika i svih udruga vrbljanskoga kraja.

              Vrijedi istaknuti da smo iz državnih izvora povukli i sredstva za izradu projekata za prenamjenu naše prastare i derutne kinodvorane u višenamjenski kulturni centar.

                Završena je i obnova općinske zgrade u Bednji koja je time postala energetski učinkovitija, a ujedno je njena obnova dopadljiv estetski prilog urbanom uređenju centra Bednje.

              Započela je i gradnja mini sportske dvorane u Pleši, koja će biti mjesto sportskih okupljanja djece, mladih i mještana cijelog ovog kraja.

                U tijeku su radovi kojima na području naselja Bednja, Rinkovec, Cvetlin, Vrbno, planinarski dom „Pusti duh“, te Trakošćan osiguravamo visokokvalitetan besplatan pristup Wi Fi mreži, što je projekt koji će se financirati iz EU sredstava.

                 Znatnim novčanim ulaganjima uredili smo i naš središnji Trg sv. Marije, koji je time dobio urbani „štih“ i postao mjesto pogodno za druženja građana i održavanje manifestacija na otvorenom.

                 Nastojimo dati i poticaj razvitku turizma na našem području. A da to prepoznaju i drugi, pokazuju nagrade dodijeljene TZ-u Trakošćan – Bednja, Dvoru Trakošćan te osobno, načelniku Bednje, na Međunarodnom festivalu INTERSTAS u Solinu.

               Bavimo se i modernim digitalnim projektima: realizirali smo projekt kojim smo Bednju široj javnosti predstavili kao smart općinu, putem aplikacije eInfomodul.

                 Ono na što smo posebno ponosni jest projekt Zaželi, kojim smo zaposlili 14 gerontodomaćica koje se širom općinskog područja brinu o više od 80-ak naših najstarijih i najnemoćnijih sugrađana. Ovaj projekt pokazao se toliko dobrim, korisnim i plemenitim da smo ga odlučili nastaviti pa mi je u tom kontekstu posebno drago što je projekt Zaželi II prošao fazu tzv. administrativne provjere i ima dobru šansu ponovno biti odobren za financiranje.

                           Kad je riječ o našoj najstarijoj populaciji, u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj i socijalnu politiku i Udrugom umirovljenika Bednje provodimo dva projekta koji uključuju brigu o starijim osobama.

                     Projekti sežu od kreativnih radionica, društvenih igara, kulturnih sadržaja i rada na računalu pa sve do predavanja na aktualne zdravstvene teme i mjerenja tlaka i vrijednosti šećera u krvi. Svim tim pokazujemo ne samo ljudsko poštovanje prema našim djedovima, bakama i roditeljima, već i konkretnu brigu i zahvalnost kojom im dajemo do znanja da oni nisu tek na riječima „zlatna dob“, već ljudi s iskustvom koji su stvarali Bednju i od kojih mnogo možemo naučiti.

                   S posebnim ponosom ističem gradnju spomen parka poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Mjesto je to na kome i Bednja s posebnim pijetetom odaje počast onima koji su najzaslužniji za suvremenu i slobodnu Hrvatsku.

                    Općina Bednja redovito novčano i organizacijski podržava rad svih KUD-ova i sportskih udruga na cijelom općinskom području, a putem udruga uključuje se i u obilježavanje vjerskih blagdana i manifestacija te onih koje su vezane uz odavanje počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata

                   Podržali smo sve manifestacije na području naše općine - proslavu Dana žena, fašnika na Bednji i u Vrbnu, božićnih koncerata u svim mjestima našega kraja, Nikolinje, razna okupljanja u povodu vjerskih blagdana, Vincekov rez, Martinje, Vrbljanske večeri, Svibanjske noći, Etnofestival u Cvetlinu te razne pjesničke, književne, likovne i druge manifestacije.

                 Društveni život Bednje i cijelog našeg kraja poboljšali smo novim manifestacijama kao što su Ljeto u Trakošćanu i Advent u Trakošćanu.

                  Uz građane Bednje koji nam daju podršku u radu, mnogo je drugih osoba na političkoj sceni, naših suradnika i prijatelja, koji su prepoznali probleme i specifičnosti života u Bednji te nam uvijek pomažu kako god je moguće da zacrtane planove provedemo u djelo.

                  U tom kontekstu posebno bih želio zahvaliti saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću, te državnom tajniku Zdravku Jakopu. Zahvalu upućujem Vladi Republike Hrvatske i svim ministarstvima koji prepoznaju kvalitetu naših prijavljenih projekata i time nam pomažu u razvoju, kao i državnim i županijskim tvrtkama koje ulažu u poboljšanje naše infrastrukture, posebno Hrvatskim vodama, HEP-u i ŽUC-u.

                   Pred aktualnom općinskom vlasti još je godina dana mandata i vjerujem da ćemo u predstojećem vremenu uspjeti realizirati sve planirano i najavljeno, pa i više od toga.

                   Za svaki naš dosad postignut uspjeh zasluga leži i u vama, u vašoj podršci, riječima ohrabrenja i poticajima koje nam pružate u razgovorima na terenu ili porukama preko društvenih mreža.

                 Hvala Vam, jer Vaša potpora ohrabruje nas kako bismo se i dalje uspješno nosili s brojnim izazovima koji su pred nama.

                 U ime cijele općinske uprave, svim mještanima, suradnicima i poslovnim partnerima čestitam Dan općine Bednja i blagdan Svetog Izidora!

Damir Poljak