Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma u Bednji

Objavljeno 27.09.2020.

U subotu, 26. rujna, održana je završna konferencija na kojoj je načelnik Općine Bednja Damir Poljak okupljenim domaćinima, gostima i uzvanicima predstavio projekt energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma u Bednji vrijedan 1,059 milijuna kuna. 

Riječ je o projektu sufinanciranom iz EU fonda za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija, iz kojeg je za obnovu doma osigurano nešto više od 600.088 kuna ili 56,62%, dok je Općina Bednja osigurala daljnjih 459.820 kuna, od čega je 310.200 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

O kolikom je projektu riječ svjedoči podatak da je energetski obnovljeno 491 m2 prostora i to: glavna dvorana, kuhinja, dvorana za sastanke na katu, tri garaže za vatrogasna vozila te svi prateći i pomoćni prostori. 

Osvrćući se na opsežan posao odrađen u proteklom vremenu, načelnik Poljak podsjetio je da je dom građen 1963. godine, da otad nije bio renoviran ni obnavljan te da je vapio za energetskom obnovom.

- U siječnju 2018. godine projekt energetske obnove prijavili smo na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a ugovor o dodjeli sredstava potpisan je u listopadu iste godine. Izvršni su vrlo opsežni radovi: objekt je dobio novu termo fasadu, izvedena je i toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, a ugrađena je nova vanjska i unutarnja PVC stolarija. Nadalje, u dom je uvedeno plinsko grijanje (ugrađen je kondenzacijski kotao i radijatori), a zgrada je opremljena toplinskim solarnim kolektorima za pripremu potrošne tople vode. Objekt je rasvijetljen novim LED rasvjetnim tijelima, a prethodno su izvedene i sve nove elektroinstalacije – istaknuo je Poljak.

Zahvaljujući svemu tome, na godišnjoj razini ostvarit će se ušteda na grijanju od 72,82% u odnosu na potrošnju prije energetske bonove, dok će se emisija CO2 smanjiti za 1%.  

- Ovom investicijom ne samo da su energetska svojstva zgrade uvelike poboljšana (iz nekadašnjeg D prerasla je u razred B), već smo time Bednji osigurali objekt koji će na dulji rok zadovoljiti potrebe DVD-a, lokalne civilne zajednice i Općine za kvalitetnim prostorom. Potvrđuje to i podatak da Vatrogasni dom za svoj rad aktivno koristi DVD Bednja, ali da se u njemu odvijaju i druga događanja, od svadbi i obiteljskih skupova do raznih kulturnih, zabavnih i drugih manifestacija – naglasio je načelnik te uputio zahvale svima koji su doprinijeli da Bednja dobije objekt koji cijeloj zajednici služi na ponos.

Riječi zahvale načelniku Poljaku, Općini i općinskim vijećnicima potom je uputio predsjednik DVD-a Bednja Gabrijel Štefanec te istaknuo kako je lijepo kad se vatrogasci, nakon akcije, vrate u topao i komforan doma. 

Predsjednik Vatrogasne zajednice općine Bednja Mirko Bistrović također je Općini uputio zahvale u ime svih vatrogasaca. Ističući da su u obnovu doma i sami vatrogasci uložili dodatni rad čija je vrijednost više od 270.000 kuna, poručio je kako je ovaj dom ulaganje u DVD-ove „koje trebamo čuvati kao kap vode na dlanu“, jer kad je loše i kad dođe nevolja, onda se u pomoć prvo poziva Bog, a onda vatrogasci. 

Krunoslav Blaži, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja je u ovaj projekt bila uključena kroz administrativnu podršku, također je istaknuo veliku važnost ovog projekta za poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice.

Sve radove na obnovi Vatrogasnog doma izvela je tvrtka Enigma iz Lepoglave koja je u postupku javne nabave bila najpovoljniji ponuđač. Njen predstavnik Milan Lončarek na skupu je domaćinima zahvalio na korektnoj suradnji te izrazio uvjerenje da će im objekt služiti dugo i dobro. Nadzor nad provedbom projekta izvršio je Studio Nexar iz Ivanca. 

Završnoj konferenciji u Bednji nazočio je i izaslanik varaždinskog župana Velimir Sekol, predsjednik Općinskog vijeća Bednje Vladimir Kramarić, predstavnici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bednja, zapovjednik VZ općine Bednja Davor Hojski te drugi gosti i uzvanici.

Kratak program tom su prilikom izveli su članovi Pjevačkog zbora KUD-a Josipa Genca, koji su sve okupljene na početku pozdravili neslužbenom bednjanskom himnom Na Verškevemu brijegu.

Dodajmo svemu navedenom da je energetski obnovljen vatrogasni dom u Bednji samo jedna, doslovce, u cijelom nizu investicija koje je aktualno općinsko vodstvo iniciralo, pokrenulo i realiziralo tijekom proteklih godina, a koje su u velikoj mjeri pridonijele rastu društvenog standarda građana našega kraja.