Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

OPĆINA BEDNJA / Jačanje vještina kroz uspostavu Regionalnog znanstvenog STEM centra

Objavljeno 30.08.2021.

Općina Bednja ne staje s projektima. Najnoviji u nizu je „Škola budućnosti za inovativno učenje kroz STEM” kojim se želi riješiti problem nedostatka aktivnosti i infrastrukture za STEM obrazovanje.

Kako bi se riješio problem nedostatka adekvatno opremljenih STEM učionica te manjak znanja i vještina odgojno-obrazovnih radnika i učenika u ovom području, cilj projekta je uspostaviti Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje i prenošenje STEM znanja i vještina kroz inovativne modele obrazovanja.

Načelnik Bednje Damir Poljak naglasio je kako je riječ o izuzetno bitnom projektu, ne samo za općinu, već i za cijelu Varaždinsku županiju.

- Ovim projektom, kroz razvoj sveobuhvatnog sustava koji će se sastojati od stručno osposobljenih učitelja i odgojno-obrazovnih radnika, želimo jačati STEM područje u cijeloj Varaždinskoj županiji, ali i šire i stvarati kompetentne, mlade i obrazovane ljude koji će jednog dana ostati u našoj općini i županiji i svojim znanjem i vještinama unapređivati gospodarstvo cijele Hrvatske – rekao je Poljak.

Kroz Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolce, uspostavit će se sustav neformalnog obrazovanja za 33 osnovne škole s područja Varaždinske županije. Centar će se uspostaviti rekonstrukcijom i opremanjem zgrade stare škole u Bednji, a kroz njega će se jačati vještine osnovnoškolaca i modernizirat će se infrastruktura.

Načelnik Poljak istaknuo je kako će ovaj centar biti vrlo bitan za rad s učenicima, prije svega darovitom djecom koja trenutno nemaju dovoljno mogućnosti za potpuni razvoj svog potencijala.

- Želimo biti općina, ali i županija znanja i mislim da smo ovim projektom na dobrom putu k tom cilju. Nastojimo proširiti važnost STEM obrazovanja kao zanimanja budućnosti, a našim učenicima pružiti kvalitetno obrazovanje zahvaljujući kojem će jednog dana biti konkurentni na tržištu rada – zaključio je načelnik Poljak.

Nositelj projekta vrijednog 9.698.419,83 kuna je Općina Bednja, a partneri su Osnovna škola Pleš, Učenički dom Ivan Mažuranić, AmicuS - epicentar animacije d.o.o., Planet Zemlja, Eko Kvarner, GeoCamp Island i Udruga za darovitost DAR. Planirano vrijeme provedbe je 21 mjesec.