Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

OPĆINA BEDNJA Postavljena spomen ploča Franji Sertu, prvom školovanom učitelju u Bednji

Objavljeno 15.10.2020.

Na lijep način Općina Bednja čuva uspomenu na Franju Serta, prvog školovanog učitelja koji je u Bednji počeo raditi 1889. godine – kod zgrade prve škole (koja je preuređena u moderni dječji vrtić) postavljena je spomen ploča koju su, u znak sjećanja i poštovanja na omiljenog učitelja, svojedobno dali izraditi njegovi učenici.

Svjedoči o tome i natpis na kome se ističe da ploču „svom milom i dobrom učitelju“ podižu njegovi zahvalni učenici. Ploča je preživjela mijene dugih povijesnih godina te je sada ponosno istaknuta i kao podsjetnik na visoku tradiciju školstva u Bednji.

Podsjećamo, nakon što je nekadašnja drvena škola izgorjela u požaru 1870. godine, grofovi Draškovići su 1879. darovali zemljište na kome je iste godine sagrađena nova škola na Trgu sv. Marije.

Deset godina kasnije u Bednju je došao Sert kao prvi školovani učitelj, koji je u njoj potom radio sve do umirovljenja 1922. godine.

On je osnovao crkveni zbor i uveo pisanje Spomenice škole, u kojoj su pomno zabilježeni svi važni događaji ne samo iz života škole, već i cijelog bednjanskog kraja te je stoga ona vjerni dokument vremena i povijesti našega kraja.

Franjo Sert nekoliko je desetljeća djelovao kao istinski prosvjetitelj, a koliko je poštovanje uživao među svojim učenicima i pukom, potvrđuje upravo navedeni natpis na ploči.

Sertovo ime nosi i osnovna škola u Bednji, a isticanjem spomen ploče na glavnom trgu, Općina Bednja na dostojan način odaje počast čovjeku koji je na osobit način pridonio obrazovanju niza generacija bednjanskih učenika