Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Općini Bednja treću godinu zaredom petica za transparentnost

Objavljeno 06.07.2021.

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti koje je objavio Institut za javne financije, Općina Bednja treću se godinu zaredom svrstala među najtransparentnije u Hrvatskoj.

Cilj istraživanja provedenog za razdoblje od studenog 2020. do travnja 2021. godine bio je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, pri čemu se objava dokumenata uzima kao potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

U Institutu ističu da transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, što sve skupa omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

- Naravno da nas raduje što smo i ove godine u samom vrhu po proračunskoj transparentnosti i što smo ponovo dokazali koliko nam je važno da naši građani znaju na koji način raspolažemo javnim novcem, kakve projekte provodimo i što sve radimo kako bi kvalitetu života na području naše općine podigli na najvišu razinu – rekao je općinski načelnik Damir Poljak dodavši da je posljednjih godina Općina Bednja napravila doista velik iskorak u razini transparentnosti.

- Već treću godinu dobili smo peticu, a 2018. ocijenjeni smo četvorkom, ali vrijedi svakako istaknuti da je 2016. i 2017. godine Općina Bednja za transparentnost dobila nisku ocjenu 2. Dakle, učinili smo veliki napredak, a trudit ćemo se i dalje da našim građanima svi dokumenti u svakom trenutku budu dostupni – rekao je Poljak.