Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

PČELARSKA UDRUGA ČMALICO „Žetva“ medalja na Međunarodnom ocjenjivanju meda u Vukovaru

Objavljeno 27.10.2020.

Pravu „žetvu“ medalja ostvarila je Pčelarska udruga „Čmalico“ iz Bednje na 12. međunarodnom ocjenjivanju meda u Vukovaru. Time je dokazala veliko znanje i umijeće svojih pčelara te pokazala da je ekološki čisto bednjansko i okolno područje „bazen“ za proizvodnju meda vrhunske kvalitete.

Kako javljaju iz Čmalice, ocjenjivanju je pristupilo 8 članova udruge s 13 vrsta meda. Osvojili su četiri zlatna, pet srebrnih i četiri brončana odličja, a posebno priznanje ostvario je kestenov med koji je proglašen šampionom izložbe u kategoriji kestenova meda!

Zlatno odličje osvojili su:

 • MILAN VUKOVSKI - BEDNJA - KESTENOV MED - UJEDNO I ŠAMPION IZLOŽBE U KATEGORIJI KESTENOVA MEDA
 • KRUNOSLAV ČIČEK – IVANEC - CVJETNI MED
 • ZVONKO FLEGAR – BEDNJA – CVJETNI MED
 • DARKO BUŠNJA – BEDNJA - CVJETNI MED

Srebrno odličje:

 • KRUNOSLAV ČIČEK - IVANEC - KESTENOV MED
 • ZVONKO FLEGAR – BEDNJA - ŠUMSKI MED
 • ŽELJKO KRALJ – BEDNJA – MEDLJIKOVAC
 • KRISTIJAN KOLARIĆ – IVANEC  - JESENSKA LIVADA I KESTENOV MED

Brončano odličje:

 • MARJAN VUSIĆ -  IVANEC – KESTENOV MED  I MEDLJIKOVAC
 • IVAN MAVREK – LEPOGLAVA - BAGREMOV MED
 • DARKO BUŠNJA - BEDNJA - ŠUMSKI MED

- S obzirom na to da je ova godina bila jako teška i zahtjevna za pčelare, rezultati postignuti na ovako renomiranim natjecanjima govore dovoljno o znanju i vještini naših pčelara kao i o kvaliteti njihovih proizvoda. Dodatnu notu zadovoljstva i ponosa nosi činjenica da su rezultati osvojeni u Vukovaru, u čijoj su obrani sudjelovali neki od nagrađenih pčelara udruge, koja ujedno u svojim redovima okuplja velik broj hrvatskih branitelja – poručuju iz Pčelarske udruge Čmalico te dodaju kako su sigurni da u udruzi ima još takvih, vrhunskih medova, samo što ih pčelari još nisu odlučili dati na ocjenjivanje.

Ovakvi rezultati, ističu dalje pčelari, potiču ih i dodatno motiviraju na daljnji rad i ulaganje dodatnog truda u proizvodnju. No, s obzirom na to da niti naše podneblje nije pošteđeno globalnih klimatskih poremećaja, to iz godine u godinu postaje sve teže i zahtjevnije.

- Treba napomenuti da je, zbog takvih klimatskih uvjeta, bagremova paša, koja u našim krajevima predstavlja glavnu medonosnu pašu, već tri godine za redom bila izuzetno skromna, a na nekim mikrolokacijama je nije niti bilo. Umjesto da u to vrijeme pčelari ostvare prihod od sakupljenog meda, prisiljeni su dodatno investirati u šećernu prihranu, kako bi pčelinje zajednice održali na životu – naglašavaju u bednjanskoj Pčelarskoj udruzi.

Čovjek je davno shvatio da pčelarstvo nije samo proizvodnja meda, nego da pčela ima puno važniju ulogu u održivosti života na planetu. Tako pčela, kao prirodni oprašivač, sudjeluje u proizvodnji svakog trećeg ljudskog zalogaja, a ugroženija je kao nikada do sada.

Osim nepredvidive klime koja na život pčela i čovjeka utječe kasnim mrazovima, poplavama, vjetrovima i sušama, u zadnje vrijeme pčelari veliku pozornost moraju obraćati i na zdravstveno stanje svojih pčela, jer su se pojavile neke nove bolesti koje donedavno nisu bile prisutne na našem području, a izuzetno su stručno i financijski zahtjevne za dijagnosticiranje i liječenje.

Uz sve to, dodatna opasnost za pčelinje zajednice je i nekontrolirana uporaba pesticida koja donosi velike gubitke.

- I ovom prilikom zahvaljujemo načelniku Općine Bednja Damiru Poljaku koji pomaže Udruzi u njenu radu. Bez podrške lokalne uprave pčelarska udruga ne bi tako uspješno funkcionirala i ne bi postizala ovako zapažene rezultate – poručuju iz udruge te zahvaljuju načelniku Poljaku koji je pohvalio rad bednjanske udruge i njenih članova te ujedno obećao i daljnju podršku i pomoć potrebnu za kvalitetan rad udruge.

S obzirom na to da udruga okuplja članove iz dva grada i tri općine s područja bivše općine Ivanec, Pčelarska udruga Čmalico upućuje zahvalu i svim ostalim gradonačelnicima i načelnicima koji se također uključuju u rad udruge te tako pomažu pčelarima koji žive i pčelare na njihovu području.

- Budući su članovi postignutim rezultatima i priznanjima dokazali svoju vrijednost i vrijednost svojih pčelinjih zajednica, nadamo se da ćemo i dalje imati razumijevanje i podršku u rješavanju naših problema. Također potičemo naše poljoprivrednike da se prilikom upotrebe pesticida ponašaju odgovorno te da ne koriste nedozvoljena sredstva, kao i da ne tretiraju svoje nasade u cvatnji i u dijelu dana kada su pčele na paši. Naše pčele i mi bit ćemo vam na tomu iskreno zahvalni – zaključuje u svom obraćanju javnosti Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje.