Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Primjeri dobre prakse: Kako JL(R)S odgovaraju na demografske izazove?

Objavljeno 30.06.2021.

GDJE: Dvorac Trakošćan

KADA: Srijeda, 30.06.2021. 10 – 17 h

TKO: Čelnici JLS-a Varaždinske i Međimurske županije

ORGANIZATOR: Središnji državni ured za demografiju i mlade u partnerstvu s Općinom Bednja

Dvorac Trakošćan je u srijedu bio domaćin konferencije u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Općine Bednja. Tema konferencije bila je doprinos jedinica lokalne i regionalne samouprave demografskoj revitalizaciji Međimurske i Varaždinske županije.

Nakon registracije sudionika, moderatorica Kristina Kalafatić Sočković otvorila je konferenciju. 

Na početku su se sudionicima uvodno obratili načelnik Općine Bednja Damir Poljak, ravnatelj muzeja Dvor Trakošćan Adam Pintarić, izlaslanica župana Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlac, predsjednik hrvatske Udruge gradova Željko Turk i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Nakon uvodnog obraćanja pod palicom moderatora Mislava Rubića započela su izlaganja i panel rasprava sudionika. Dr. sc. Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održao je predavanje pod nazivom Aktualne demografske prilike i perspektive revitalizacije stanovništva Međimurske i Varaždinske županije, a dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest prezentirao je temeljne odrednice demografskih promjena u povijesti dvije županije. Izv.prof.dr.sc. Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prezentirao temu o projekcijama stanovništva u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Na konferenciji su uz načelnika Općine Bednja Damira Poljaka sudjelovali i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, Dražen Srpak gradonačelnik Murskog Središća koji su kao predstavnici jedinica lokalne samouprave prezentirali primjere dobre prakse, izazove i financiranje. Uz njih, temu je predstavio i Mario Žuliček iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. 

Bez obzira na trend iseljavanja koji je započeo u prvoj polovici 20. stoljeća, na konferenciji je istaknuto kako se Varaždinska i Međimurska županija mogu pohvaliti puno boljom ekonomsko-demografskom situacijom nego ostatak Hrvatske. Projekcije također pokazuje kako ove dvije županije mogu očekivati daljnje smanjenje broja stanovnika no taj pad neće biti toliko izražen kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske.