Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Proračunska transparentnost: Bednji ocjena odličan!

Objavljeno 01.07.2020.

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2019. – travanj 2020. koje je na svojim mrežnim stranicama objavio Institut za javne financije, Općina Bednja ponovno je svrstana u skupinu odlikaša, tj. najtransparentnijih u Hrvatskoj.

Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Općina Bednja uvrštena je u razinu 5.

Time je Općina zadržala status koji je prvi put stekla prošle godine.

Inače, Institut za javne financije je proračunsku transparentnost mjerio brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2018., polugodišnje izvršenje proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.

Cilj istraživanja bio je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, pri čemu se objava dokumenata uzima kao potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama, preporuka Ministarstva financija itd.

U Institutu ističu da transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, što sve skupa omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Objavljivanjem rezultata želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna s interaktivnom kartom dostupni su na mrežnim stranicama Instituta, te u Newsletteru.