Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Svjetski dan darivatelja krvi, 14.06.2020.

Objavljeno 12.06.2020.

I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi kako bi se povećala svijest o važnosti redovitog dobrovoljnog darivanja krvi i prepoznavanje doprinosa dobrovoljnih neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života i poboljšanju zdravlja. 

Tema ovogodišnje kampanje je:

''Sigurna krv spašava živote'' , pod sloganom ''Daruj krv i učini svijet zdravijim.''

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac dobrovoljni darivatelj krv može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici. Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu u normalnim i hitnim situacijama, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj, provjerenoj krvi i krvnim pripravcima. 

Ovo je prilika kad se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost, u slučaju potrebe, za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju i krvnim pripravcima. 

GDCK Ivanec je do 01.01.2020.-09.06.2020. organiziralo 7 akcija darivanja krvi i prikupilo 325 doza krvi, a na Transfuzijskoj službi Varaždin prikupljeno je još 478 doza krvi od darivatelja s područja GDCK Ivanec; dakle u ovom razdoblju prikupljene su ukupno 803 doze krvi. 

Također, u svibnju povodom Tjedna Crvenog križa i sada povodom Svjetskog dana Crvenog križa darivateljima krvi dostavljeno je na njihovu kućnu adresu ukupno 135 zahvalnica za darovanu krv i to: 95 zahvalnica za 1.,10.,20.,30. i 40 darivanje (muškarcima), te 40 zahvalnica za 1.,5.,10.,20., i 25. darivanje (ženama), sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa.

U privitku dostavljamo prigodan tekst objavljen na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije: https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/06/14/default-calendar/world-blood-donor-day-2020.

Hvala svim darivateljima na darovanim dozama krvi! 

Pripremila: Jasminka Ruhek, ravnateljica