Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

U općini Bednja osnovan prvi općinski Ogranak Matice hrvatske

Objavljeno 14.06.2020.

U općini Bednja osnovan je (u nedjelju, 14. 06. 2020.) prvi općinski Ogranak Matice hrvatske na području Varaždinske županije, a u prigodi 250. obljetnice rođenja grofa Janka Draškovića, utemeljitelja i prvog predsjednika Matice hrvatske.

Svečana osnivačka Skupština održana je u jedinstvenom ambijentu Župnog dvora u Bednji, kojeg su osim Crkve i obližnje škole, dali u davna vremena sagraditi upravo tadašnji vlasnici obližnjeg Trakošćana, grofovi Draškovići, od kojih su mnogi poznati članovi ove hrvatske plemenitaške obitelji sahranjeni upravu u bednjanskoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Bednja je bila njihova Župa, a u njoj su ostavili bogatog traga kojega žitelji tog kraja poštuju i ponose se njime. Stoga je najlogičnije bilo da se u tom ambijentu održi i svečana osnivačka Skupština Ogranka Matice Hrvatske Bednja, na kojoj je za predsjednika izabran ADAM PINTARIĆ, dipl.ing. arhitekture, ravnatelj Muzejske ustanove Dvorca Trakošćan, za zamjenika predsjednika izabran je MLADEN GENC, novinar, a za tajnicu IRENA LONJAK CAPEK.

U ime domaćina nazočne su pozdravili župnik Župe Bednja, vlč. NEVEN BLAŽON, te načelnik općine Bednja DAMIR POLJAK, koji su izabrani u Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske, a uz njih i još dva člana: IVAN JARNJAK, predsjednik Hrvatskog zavičajnog društva bednjanskog kraja iz Zagreba te prof. IVAN MRAVLINČIĆ, kustos Dvorca Trakošćan.

Svečanost je svojom nazočnošću uveličao predsjednik Matice hrvatske STIPE BOTICA, koji je između ostalog naglasio - da je ovo povijesni događaj za Bednju, te podsjetio samo na neke vrijednosti i specifičnosti tog kraja, kao što je : Bednjanski govor, koji je uvršten u nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, zatim , na stvaralaštvo svećenika i pjesnika IZIDORA POLJAKA, na nadaleko poznato scensko i glazbeno dijelo "BEDNJANSKA SVADBA", autora i redatelja JOSIPA GENCA, posebno je pohvalio skoro izlaženje iz tiska reprezentativnog Zbornika Župe Bednja te inicijatora projekta vlč. NEVENA BLAŽONA, kao i izradu Bednjanskog rječnika, na čemu se upravo radi.

Posebnu pohvalu izrekao je načelniku Općine Bednja DAMIRU POLJAKU, koji je od prvog dana pomagao da se u Bednji čim prije osnuje Ogranak Matice hrvatske, jer Bednja zbog svoje vrlo bogate kulturne i povijesne tradicije to zaslužuje.

Posebno pak je naglasio - kako je prava rijetkost u Hrvatskoj da načelnik općine na dan osnivanja Ogranka Matice hrvatske novoizabranom predsjedniku preda ključeve novouređenih i opremljenih prostorija za rad. Uz čestitke, gospodin Botica zaželio je uspješan rad novoosnovanog Ogranka Matice hrvatske u Bednji, te poželio i nešto čuti na originalnom bednjanskom govoru, u čemu ga je vrlo ugodno iznenadila gospođa DRAGICA ŽIMBREK, koja je na najkopliciranijem dijalektu Hrvatskog zagorja-bednjanskom govoru , izmolila molitvu "Oče naš"!  

Čestitke i uspjeh u radu Bednjančanima, zaželjeli su i brojni uzvanici, od kojih ističemo: Prof. Ivana Pranjića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca, koji je sa svojim suradnicima, dopredsjednikom Krunoslavom Mikulanom i tajnikom Tomom Blažekom, domaćinima uručio i prigodne darove. Čestitkama se pridružio i mr. Ernest Fišer, predsjednik varaždinskog Ogranka i urednik glasila "Kolo" , Matice hrvatske, vlč. Nedjeljko Pintarić, prof. Nevenka Žirovec, Josip Podsečki i drugi...

S vrlo bogatim Programom rada Ogranka Matice hrvatske u Bednji za 2020. godinu, prisutne je upoznao novo izabrani njen prvi predsjedink dipl.ing.arh. Adam Pintarić, a iz njega izdvajamo: Skrb i promicanje kulturne i tradicijske baštine bednjanskoga kraja od autohtonog govora i narodnih običaja, te Trakošćana kao jedinstvenog lokaliteta kulturne i prirodne baštine obitelji Drašković.

Redovito će se organizirati susreti s autorima i urednicima Matičinih knjiga i časopisa, već se radi na suizdavaštvu publikacije "Zbornik župe Bednja" , nastale na temelju Znanstvenog skupa održanog u Trakošćanu u studenom 2016. godine. Bit će održano i niz predavanja i tribina s temama iz kulturne i povijesne baštine. U planu je i nekoliko izložbi te organiziranje ekskurzija za učenike osnovnih i srednjih škola, na kojima će pobliže upoznati kulturnu i povijesnu baštinu, zanimljive gradove, muzeje, povijesne spomenike i prirodne znamenitosti.

Također će se priređivati Dani Matice Hrvatske, susreti s drugim ograncima, nagrađivanje odličnih učenika  osnovnih i srednjih škola itd ...

Već ove jeseni u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu, održat će se predstavljanje Monografije potpredsjednika bednjanskog Ogranka Mladena Genca, najavio je predsjednik Matice STIPE BOTICA.

Svečanost u Bednji, kako bednjančani kažu na svom govoru - NUJLJIEPŠEM KEMAOUČEKU SVIETO, završilo je neformalnim i srdačnim druženjem svih okupljenih u predivnom i lijepo obnovljenom ambijentu Župnog dvora.