Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

VELIKA GOSPA U BEDNJI Mnoštvo vjernika proslavilo blagdan Uznesenja Marijina

Objavljeno 17.08.2020.

Veliko mnoštvo vjernika i posjetitelja iz cijele bednjanske i svih okolnih župa, ali i iseljenih mještana i zavičajaca, i ove su se godine ponovni okupili u Bednji kako bi na misnim slavljima izmolili pomoć i zagovor Velike Gospe.

Time je Bednja ponovno potvrdila status jednog od najpopularnijih marijanskih prošteništa i hodočasničkih destinacija. Poznato je, naime da naš narod Uznesenje Marijino od starina štuje i slavi kao jedan od svojih najomiljenijih blagdana.

Bilo je to osobito vidljivo kod glavne poldanje mise u župnoj crkvi sv. Marije, na kojoj su se u molitvi okupile stotine vjernika te svoje muke i brige, patnje i zemaljske križeve, povjerile svojoj Gospi i od nje zamolile utjehu i pomoć.

U koncelebraciji svećenika iz župa Bednjanskog i susjednih dekanata te domaćeg župnika včl. Nevena Blažona, misu je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Proštenje i popratni program (koji je ljetos bio reduciran i prilagođenoj aktualnoj epidemiološkoj situaciji), organizirali su Općina Bednja i Turistička zajednica Trakošćan – Općina Bednja u suradnji sa župom Bednja, DVD-om Bednja i KUD-om Josipa Genca. 

Iako ove godine nije bilo tradicionalne procesije do crkve, na vjerskom slavlju okupili su se predstavnici gotovo svih naših udruga – KUD-a Josipa Genca, Cvetlinskog zvona i KUD-a Josipa Jedvaja, Pčelarske udruge Čmalico, braniteljskih udruga i drugih.  

Svom narodu pridružili su se i načelnik Bednje Damir Poljak i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te zajedno s njima proslavili Veliku mešu.

A u skladu sa stoljetnom tradicijom i već ustaljenim običajima, u Bednji je održano i veliko proštenje.

DVD Bednja i ugostitelji su se (i) za ovu priliku dobro pripremili pa se tako i ovoga puta pod tendama i suncobranima tražilo mjesto više za druženje i susret s rodbinom, prijateljima i znancima, a sve to uz neodoljivu proštenjarsku kotlovinu i kobase. 

Ta tko bi uopće mogao odoljeti tom nezaobilaznom gurmanskom zalogaju, a pogotovo kad se zalije hladnim gemištom i pivom! 

Običaj je da se s proštenja djeci i unucima donese neka sitnica, pa su tako mnogi iz Bednje odlazili s licitarskim srčekima, bebama i konjekima, medenjacima i sl. (poneki usto okrijepljeni gvircom).

Dobro su trgovali i prodavači raznom bižuterijom, lončarijom, ali i tradicijskim drvenim proizvodima – vinskim pipama, igračkama, kuhačama i drugim proizvodima domaćih i gostujućih OPG-ova.

Unatoč coroni i raznim ograničenjima koja nam je donijela, proštenje u Bednji ponovno je pokazalo da su vjerski običaji i stare tradicije duboko ukorijenjeni u memento našega naroda te da i dalje žilavo odlijevaju novom vremenu i izazovima koje ono nosi.

Dodajmo na kraju da su mnogi posjetitelji obišli i spomen park našim poginulim braniteljima te se za njih pomolili Velikoj Gospi.