Općina Bednja
PRILAGODBA PRISTUPAČNOSTI

Bednjanska svadba

Kulturno-umjetničko društvo "Franjo Sert" iz Bednje kroz svoje djelovanje njeguje i čuva bednjanski govor kao vrijednu autentičnu baštinu svoga kraja. Na tom govoru izvodi i svoju nadaleko poznatu "Bednjansku svadbu". "Bednjanska svadba" je prvi puta uprizorena 1980. godine. Priređivač teksta, redatelj i scenograf tog izuzetnog kulturnog projekta, Josip Genc, bio je inicijator i pokretač brojnih drugih programa u Bednji, posebno scenskih. Koristeći osobno iskustvo, usmenu predaju i dramske mogućnosti svadbenih običaja Bednje i okolice, Genc je uspješno oblikovao scenski okvir koji pruža svadbeni ceremonijal, a svadbu je podijelio u četiri čina:

  • PRIE GOJSTI PRI VERŠKEVEM ŠTIEFU
  • DIEN PRIE GOJSTI NA VERŠKEVEM BRIEGU
  • BEDNJOUNSKO ŽENJEIDBO
  • PRI MLODENCE

Ova scensko-dramska igra nastala je bilježenjem usmene predaje o svadbenim običajima u Bednji i okolici, koji su u svom izvornom obliku počeli nestajati između dva svjetska rata, a u svakom dijelu sačuvano je bogatstvo kulturnog naslijeđa tog materijalno skučenog, ali duhovno bogatog i autentičnog ambijenta.

Kroz "svadbu", mogli bismo reći središnji događaj u čovjekovu životu, dokumentarno se oslikavaju značajke i karakter stanovnika Bednje i naslućuje se punoća narodnog života.